0536 221 54 64
Tesisler Kavşağı, Hacı Levent Yanı Kayapınar/DİYARBAKIR
Pzt-Cts 09:00-19:00

Odyolojik Bilgiler

    Odyoloji

    İşitme kayıpları tek tip midir?

    İşitme kayıpları, kulakta oluştukları yere göre üç çeşittir.

     

    İletim tipi işitme kaybı: Dış kulak ve orta kulak rahatsızlığı sonucunda görülen kayıptır.

    Sensörinöral kayıp: İç kulak rahatsızlıklarında görülen kayıptır.

    Mikst tip kayıp: Orta ve iç kulak rahatsızlıklarının birlikte görüldüğü kayıptır.

    Tinnitus ne demek?

    Tinnitus kısaca kafa içinde oluşan istenmeyen sestir ve daha çok “kulak çınlaması” olarak adlandırılır. Şiddeti Duyumax İşitme Merkezleri’nde uzmanlar tarafından yapılan bir anket ile belirlenir ve bu sonuca göre terapi özellikli cihazlar ile sorunun çözümü sağlanır.

    Biyonik kulak (koklear implant) nedir, işitme cihazından ne farkı vardır?

    Biyonik kulak, diğer adı ile koklear implant, ileri – çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazından verim alamayan hastalara ameliyatla takılan bir elektronik cihazdır. Kulağa takılarak sesleri yükselten işitme cihazlarından farklı olarak, koklear implant iç kulakta yer alan işitme hücrelerini elektriksel olarak uyarır.

    Koklear implant iki kısımdan oluşur:

    1. Kulağın içine ameliyat ile yerleştirilen elektrot.
    2. Dış işlemci adı verilen, derinin üzerinde, ameliyat ile yerleştirilen parçaya mıknatıs ile tutunan diğer parç

    Koklear implant sistemi doğrudan işitme sinirlerini uyarır. İmplantın ürettiği sinyaller iç kulaktaki sinirler vasıtasıyla beyne iletilip, orada tekrar algılanan ses dönüştürülür. Kişinin koklear implant adayı olup olmadığına Kulak Burun Boğaz doktoru ayrıntılı tetkiklerden sonra karar vermektedir.

    Odyoloji, kısaca ifade etmek gerekirse, işitme bilimidir.

    İşitmenin, işitme ve denge sisteminin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmenin klinik ya da deneysel ortamlarda yapılabilmesi için uygun araçlar kullanır, yöntemler belirler ve teknikler geliştirir.

    İşitme kayıplarında ve denge problemlerinde uygun iyileştirme yöntemlerinin (işitme cihazı/koklear implant/ işitsel eğitim /vestibüler rehabilitasyon) uygulanması; işitme koruma ve erken müdahale programlarının (yeni doğan işitme taramaları, gürültüden koruma programları) hazırlanıp uygulanması odyolojinin çalışma alanlarını oluşturur.

    Odyoloji bilim ve sağlık alanının uygulama yetkisi ‘’odyolog’’ olarak isimlendirilen meslek elemanı tarafından temsil edilmektedir. ‘Odyolog’luk 2011 yılı itibariyle Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından meslek tanımı yapılan ve resmen tanınan bir meslektir.