0536 221 54 64
Tesisler Kavşağı, Hacı Levent Yanı Kayapınar/DİYARBAKIR
Pzt-Cts 09:00-19:00

Sıkça Sorulan Sorular

Diyarbakır Duyumax İşitme Cihazları > Sıkça Sorulan Sorular

    işitme nedir

    Hastalar tarafından sorulan işitme nedir? ve işitme cihazları nedir? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. Cevabını bilmek istediğiniz soruya tıklayarak açıklamayı okuyabilirsiniz.

    İşitme kaybı, sesleri algılamada meydana gelen kısmi ya da tamamen kayba verilen addır.

    Çoğu işitme kaybı vakasında iç kulağın zaman içinde hasar görmesi yatar. Yaşın ilerlemesi ile beraber ya da yüksek sese uzun süre maruz kalınması ile iç kulaktaki hücreler yıpranır ve işlevini yapamaz hale gelir. Ayrıca bilimsel araştırmalar yüksek tansiyon ve diyabetin iç kulaktaki işitme hücrelerini de kötü yönde etkilediğini göstermektedir. Bu çeşit işitme kaybının kötü etkileri işitme cihazı kullanımı ile engellenir, ancak iç kulaktan kaynaklanan işitme kayıplarında geri dönüş ne yazık ki mümkün değildir.

    İşitme kaybına yol açan kulak kiri, orta kulak iltihabı ya da orta kulaktaki kemiklerin deformasyonu gibi diğer unsurların tedavi edilme şansı bulunmaktadır. işitme nedir?

    İşitme kayıplarının derecesini ve frekans dağılımını gösteren test yöntemidir. İşitme testi, işitme kaybının sebebi ile ilgili fikir vermektedir. işitme nedir?

    Çoğu işitme kayıpları başlangıçta fark edilmeyecek derecede azdır. Zamanla kayıplarda ilerleme görülür. Aşağıda yer alan işaretler işitme kaybınızın olup olmadığı konusunda size yol gösterebilir:

    • İnsanlar mırıldanıyormuş gibi gelir.

    • Duyarsınız, fakat sözcükleri tam anlayamazsınız.

    • Çoğu zaman konuştuğunuz kişilerden söylediklerini tekrar etmelerini istersiniz.

    • Telefonda konuşmak güçleşir.

    • Musluk damlaması ya da saat tiktaklarını duyamazsınız.

    • Konuştuğunuz kişinin yüzüne bakmadan onu anlayabilmek zorlaşır.

    • Yakınlarınız TV’nin sesini çok açtığınızdan şikayet eder.

    • Yüksek sesle konuştuğunuz söylenir.

    • Kadınların ya da çocukların konuşmalarını anlamakta güçlük çekersiniz.

    • İki kişisen fazla olan sohbetlerde takip zorlaşır.

    • Restoran ya da alışveriş merkezi gibi gürültülü yerlerde konuşmaları anlamak güçleşir.

      işitme nedir?

    İşitme cihazı, bulunduğu ortamdaki sesleri bir mikrofon aracılığı ile toplayıp şiddetini yükselterek, işitme kaybı olan kişinin duyabileceği seviyeye getiren elektronik aletlerdir.

    işitme nedir?

    Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda, Kulak Burun Boğaz doktorunun, Odyometrist’in veya uzman Odyolog’un tavsiyesi ile işitme cihazı kullanılır.

    işitme nedir?

    İşitme kayıpları orta kulakta sıvı birikmesi, otoskleroz (kireçlenme), östaki disfonksiyonu ve Meniere hastalığı sebebiyle de oluşabilir. Bu kavramların ne olduğunu merak ediyorsanız kısaca şöyle aktarabiliriz:

    • Orta kulakta sıvı birikmesi; kulak zarının arkasında farklı nedenlere bağlı sıvı birikmesi durumudur. İç ve dış kulaktaki basınç farklılığı işitmeyi etkiler.

    • Otoskleroz (kireçlenme) soya çekim özelliği olan, orta kulaktaki üzengi (stapes) kemiğindeki kireç Kireçlenme sonucunda dış kulaktaki sesler iç kulağa iletilemez ve işitme kaybı oluşur.

    • Meniere hastalığı bir iç kulak bozukluğudur. Nöbetler halinda gelen baş dönmesi, bulantı, çınlama, dolgunluk ve işitme kaybı ile seyreden hastalıktır.

    • Östaki disfonksiyonu ise orta kulataki basınç dengesini sağlayan kanalın, farklı nedenlerle normal çalışmama durumudur.

      işitme nedir?

    Yüksek sese maruz kalan her türlü sektör ile birlikte özellikle askerler, ağır emdüstri işçileri, itfaiyeciler, polisler, müzisyenler ve eğlence sektörü çalışanları risk grubu içinde bulunmaktadır.

    işitme nedir?

    İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bir Kulak Burun Boğaz doktoruna danışmalısınız. KBB doktoru sizi Odyoloji bölümüne “işitme testi” ve diğer testler için yönlendirebilir. Yapılan testler sonucunda işitme kaybı olduğu tanısı konursa, işitme cihazları sorununuza en uygun çözümü sağlar.

    işitme nedir?

    Tinnitus kısaca kafa içinde oluşan istenmeyen sestir ve daha çok “kulak çınlaması” olarak adlandırılır. Şiddeti Duyumax İşitme Merkezleri’nde uzmanlar tarafından yapılan bir anket ile belirlenir ve bu sonuca göre terapi özellikli cihazlar ile sorunun çözümü sağlanır.

    işitme nedir?

    Biyonik kulak, diğer adı ile koklear implant, ileri – çok ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme cihazından verim alamayan hastalara ameliyatla takılan bir elektronik cihazdır. Kulağa takılarak sesleri yükselten işitme cihazlarından farklı olarak, koklear implant iç kulakta yer alan işitme hücrelerini elektriksel olarak uyarır.

    Koklear implant iki kısımdan oluşur:

    1. Kulağın içine ameliyat ile yerleştirilen elektrot.

    2. Dış işlemci adı verilen, derinin üzerinde, ameliyat ile yerleştirilen parçaya mıknatıs ile tutunan diğer parça.

    Koklear implant sistemi doğrudan işitme sinirlerini uyarır. İmplantın ürettiği sinyaller iç kulaktaki sinirler vasıtasıyla beyne iletilip, orada tekrar algılanan ses dönüştürülür. Kişinin koklear implant adayı olup olmadığına Kulak Burun Boğaz doktoru ayrıntılı tetkiklerden sonra karar vermektedir.

    işitme nedir?

    İşitme cihazı kullanmaya karar verdikten sonra Duyumax şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz. Şubelerimizde hayat tarzınıza, yaşınıza ve bütçenize en uygun cihazlar size önerilecektir. Son kararınızı cihazlarımızı deneyerek gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.

    Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki çoğu işitme kaybında zamanla bir iyileşme olmaz. Kaybın ilerlemesi çoğu işitme kaybının doğasında vardır. İşitme cihazı kullanılmadığında beyne ses sinyalleri ulaşmayacak ve zamanla beyin sesleri anlamlandırmayı unutacaktır. İşitme cihazı kullanarak doğru algılayabileceğimiz kelimeleri, işitme cihazı kullanmazsanız zamanla kaybedersiniz. Kaybedilen kelimelerin algısı sonra cihaz kullansanız da yerine gelmez. Çevrenizdekilere söylediklerini daha çok tekrar ettirirsiniz ve televizyonun sesini daha da fazla açarsınız. Sonuçta sosyal hayatınız ve çevrenizle iletişiminiz bundan zara görür.

    İşitme cihazı kullanılmadan kaybedilen zaman, cihaz kullanılmaya başlansa da cihazdan alınacak düşük verime ve düşük kelime algısına mal olacaktır.

    İşitme kaybınızı bir işitme cihazı ile tedavi edip etmemek size bağlıdır ama duyamamanın tüm yan etkileri hayat kalitenizi düşürmeye devam edecektir. Depresyona, sosyal izolasyona, yakınlarınızla anlaşamamanıza ve hayatınızdaki güzel anları kaçırmaya neden olmaya devam edecektir. Zaman geri gelmediğine göre neden daha fazla bekleyesiniz?

    İşitme cihazının şu şekilde çalıştığı düşünülür: Bir mikrofon sesleri toplar, işitme cihazı sesin şiddetini yükseltir ve bir hoparlör de bunu kulağınıza verir. Bu temelde doğru olsa da artık sadece antika yerine geçen işitme cihazları için geçerli bir tanımdır. Sesi sadece yükseltmek, net ve anlaşılır olacağı anlamına gelmediği için kullanıcıyı rahatsız edebilir. Günümüzün işitme cihazları yine bu prensipten faydalanır ancak fark, sesin size yükselerek gelmeden önce geçtiği aşamalarda yatar.

    Dijital teknoloji günlük hayatımızın her yerindedir; dijital kameralar, televizyonlar, dijital müzik çalar, vb. İşitme cihazlarında da bu teknolojiye geçilmesi son derece doğaldır. Bir aletin dijital olması gelen sinyallerin (ses ya da görüntü gibi) sayılara dönüştürülmesi ve bu sayıların matematiksel denklemlerle işlemlenmesi anlamına gelir. Daha büyük bilgileri işlemleyen bilgisayar çiplerinin aksine, dijital sinyaller minik parçalara ayrılarak daha kolay işlemden geçebilir.

    İşitme cihazlarındaki çip ise dijital bilgiyi aldığında, sesi dönüştürmek için karmaşık algoritmalar kullanır. Bu sayede işitme cihazı önemli olan sesleri tutup olmayanları eleyebilir. Bu o kadar detaylı bir teknolojidir ki duyduğunuz iki heceninn arasındaki çok kısa duraksamalarda oluşabilen arka plan gürültüsünü bile ortadan kaldırır. Bu aynı zamanda cihazınızın ayarlarının gerektiğinde değiştirilebileceği anlamına da gelir. Yani işitme kaybınız ilerlerse illa yeni bir cihaz almanız gerekmez. Mevcut cihazınız ihtiyacınıza göre yeniden programlanır. Gürültülü bir ortama girdiğinizde sesin azalması gibi özel tercihleriniz olursa, işitme cihazınız ona göre programlanır.

    İşitme cihazlarının sadece sesleri yükselttiği düşünülse de yeni teknolojilerin sayesinde işitme cihazları sesleri ayırt eden, kayıplara göre bazılarını yükseltip bazılarını bastıran, bulunulan ortama göre program değiştiren, çınlama var ise çınlama maskeleyici ses veren küçük bilgisayarlar haline gelmiştir.

    Geçmişte işitme cihazları sesleri sadece yükseltirken teknolojide kaydedilen gelişmeler sayesinde artık işitme cihazları seste netlik de sağlayabiliyor.

    Gürültülü ortamlarda arka plan sesini azaltan ve yönlülük özellikleriyle 3 boyutlu ses deneyimi yaşatabilen, otomarik ses şiddeti ayarlamaları yapan işitme cihazları size doğal işitmeye her zamankinden daha yakın bir işitme deneyimi sağlayabiliyor.

    İşitme cihazı kullanmak kendinize olan güveninizi artırıp stres seviyenizi düşürür. “Duyamayacağım” korkusuna odaklanmak yerine etrafınızdaki seslerin tadına varırsınız.

    İşitme cihazları ayrıca:

    • Kişisel ilişkilerinizi iyileştirir, daha iyi iletişim daha iyi ilişkiye giden yoldur.

    • İşteki performansınızı artırır, iş arkadaşlarınıza sürekli dediklerini tekrar ettirmek zorunda kalmazsınız.

    Yangın alarmını, korna çalan bir arabayı, havlayan bir köpeği ya da trafikte araba kullanırken yaklaşan ambulansın sesini duyarak daha güvenli bir şekilde yaşarsınız.

    Kulağınızda bir şeyin varlığına alışana kadar hafif rahatsızlık hissedebilirsiniz ancak acıtmaz. Kalıbı kulağınıza uygun olarak ve antialerjik malzemeden üretileceği için ağrı, tahriş ya da rahatsızlık olmayacaktır. Eğer bu durumlardan herhangi birini yaşarsanız bunu bir uzmanla görüşmenizde fayda vardır.

    Evet! Çok olumlu bir şekilde etkiler. Yeni teknoloji işitme cihazları müziği ayırt etme, anlama ve keyifle dinleme deneyimi yaşamanızı sağlar. Dilerseniz Duyumax İşitme Merkezleri ses uzmanlarına bu konudan bahsederek işitme cihazınızda yeni bir program oluşturmasını isteyebilirsiniz. Müzik programına sizin duymak istediğiniz seslere göre daha ince ayar yapılabilir. Bu sayede duymayı özlediğiniz tınıları ve sesleri duyabilirsiniz.

    İşitme cihazları medikal ve teknolojik cihazlardır. İşitme cihazlarının üretiminde, araştırma ve geliştirme maliyetleri çok yüksek olmaktadır. İşitme cihazları diğer elektronik cihazlar gibi çok fazla adetlerde satılmadığı için birim başına düşen üretim maliyetleri de yine fazla olmaktadır. Ülkemizde işitme cihazının üretilmemesi ve döviz bazlı olarak yurt dışından ithal edilmesi yine işitme cihazlarına erişimde bir farklı engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra işitme cihazı üreticileri farklı gruplarda işitme cihazı üretebilmektedir. Ekonomik gruptan, premium seviye olarak adlandırdığımız gruba kadar farklı seviyelerde işitme cihazları mevcuttur. Buradaki gruplar işitme cihazlarını, birbirinden sadece özellik olarak ayırmakta ancak kalite olarak herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.

    İşitme cihazı fiyatları da aynı cep telefonları gibi kullanılan teknolojiye ve özelliklerin göre farklılık göstermektedir. Unutulmamalıdır ki işitme cihazı kişiye özel bir üründür, işitme kaybı türünüze ve derecenize bağlı olarak mutlaka konusunda uzman kişilerce önerilmeli ve ayarları yapılmalıdır. Duyumax İşitme Merkezleri’nde 7 aya kadar çeşitli kredi kartları ile taksit seçenekleri mevcuttur.

    SGK güvenncesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nin verdiği katkı tutarını düşerek işitme cihazınızı Duyumax şubelerinden alabilirsiniz. İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için; Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekmektedir.

    Duyumax şubelerine getirilmesi gereken belgeler ise; sağlık kurulu raporu, reçete ve odyometri test sonuçlarının aslıdır.

    Sağlık kurulu raporunda olması gerekenler:

    • Hastanenin adı

    • Hasta adı ve soyadı

    • Hasta T.C. kimlik numarası

    • Hastanın doğum tarihi

    • Muayene tarihi

    • Rapor tarihi

    • Medula Provizyon no

    • Rapor no

    • Tanı (ICDI0) bulunmalıdır.

    Raporda yazılı olan tanı hastaya işitme cihazı verilmesine uygun bir tanı olmalıdır. İşitme cihazının hangi kulağa önerildği, işitme kaybının kalıcı olduğu ve işitme cihazının nasıl kullanılacağı (kulak arkası/kulak içi) bilgileri yer almalıdır.

    Reçetede olması gerekenler ise:

    • Reçeteyi düzenleyen sağlık hizmeti sunucusunun adı ve/veya tesis kodu,

    • Hastanın adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası

    • Reçetenin tanzim tarihi,

    • Teşhis ve/veya ICD-I0 tanı kodu,

    • MEDULA sistemi takip numarası veya protokol numarası,

    • Hekimin adı soyadı, Sağlık Bakanlığı’nca verilen tescil numarasını içeren bilgiler ile ıslak imzası, (İmza dışındaki bilgiler, el yazısı ile yazılabileceği gibi kaşe veya bilgisayar ortamında veya hastane otomasyon sistemleri tarafından basılan etiketin/barkodun yapıştırılması şeklinde de olabilir.)

    • Cihazın adı, taraf bilgisi (sağ/sol), cihazın kulak içi/dışı kullanım şekli,

    • Hekim, hasta, tarih, protokol numarası, cihaz ile ilgili bilgilerde değişiklik, iptal veya karalama var ise değişikliğe ilişkin hekim onayının (kaşe ve imza) bulunmasıdır.

    • 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.603,80 TL, veli emekli ise 2.004,75 TL

    • 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 1.425,60 TL, veli emekli ise 1.782,00 TL

    • 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 1.336,50 TL, veli emekli ise 1.670,625 TL

    • 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 891,00 TL, emekli ise 1.113,75 TL

    Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.

    18 yaş altındaki çocuklara her iki kulak için KBB hekimi çift işitme cihazı raporu veriyorsa, SGK katkısı iki katına çıkmaktadır.

    18 yaş üzeri yetişkinlerde ise; önce bir tarafta cihaz kullanılmaya başladıktan 6 ay sonrasında cihaz faydası kanıtlandığında ikinci cihaz raporu çıkarılıp veya daha önce çift cihaz kullanıldığı sağlık kurulu raporunda belirtildiğinde ve SGK kayıtlarında çift cihaz kullandığı görülebiliyor ise, SGK katkısı her iki taraf için de alınabilir.

    1 Mayıs 2021 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği değişikliğine göre belirlenen rakamlardır. Konuyla ilgili yeni bir tebliğ yayınlanana kadar geçerliliği bulunmaktadır.

    Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu bilgi kesinlikle yanlıştır, bir hurafedir. Kulak ve anlamayı sağlayan beynimiz, işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve özelliklerini yitirir. Kulağımızı ve beynimizi devamlı aktif halde tutabilmek için tek çözüm etrafımızda olan tüm sesleri duymaya devam etmektir.

    İki kulakta işitme kaybı varsa mutlaka her iki kulakta da işitme cihazı kullanılması gerekir. Çift cihaz kullanımı ses sinyallerinin beyne iletimini sağlayarak kelime ayırt etme yüzdesinin, işitme cihazı kullanılan kulağa göre zaman içinde düştüğü araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Duyumax İşitme Merkezleri olarak tavsiyemiz koşullar ne olursa olsun iki kulaktaki işitme kayıplarında çift cihaz kullanılmasıdır.

    İşitme cihazı kullandığınızı çevrenizdekiler ile paylaşmak istemiyor olabilirsiniz. İşitme kaybı seviyenize uygun ve yeni teknoloji sayesinde dışarıdan fark edilemeyen cihaz modellerini Duyumax şubelerinde deneyip kendiniz karar verebilirsiniz. Şubelerimizde satışı yapılan farklı cihaz modelleri bulunmaktadır.

    Kulak arkası (BTE): Adından da anlaşılacağı gibi bu tür cihazlar neredeyse tamamıyla kulak arkasında durur. Kulak arkasında duran kısımdan neredeyse görünmez ve ince plastik bir tüp kulağınızın içine doğru uzanır. Bu tür cihazlarda ya size özel kulak kalıbı (sesi kulağınıza gönderen bu kısım sizin kulak tapınıza göre yapılır) ya da kulak kanalınızın içine giren çok küçük bir hoparlör kullanırsınız. Birçok insan bu tür işitme cihazlarını dışarıdan fark edilebildiği için cazip bulmayabiliyor ama bu tür önyargılara kapılmadan önce artık BTE (son teknoloji ürünü kulak arkası cihaz) cihazların parmağınızın tırnağı kadar küçük tasarlanabildiğini bilmenizde fayda var. Ayrıca cihazın büyük kısmının kulak kanalının dışında olmasının çeşitli avantajları da vardır. Öncelikle kanal içi cihazlar gibi nem ve kire çok maruz kalmadığı için tamir ihtiyacı daha azdır. Ve daha fazla teknoloji ve işlev sığdırılabilir.

    Kulak içi (ITE): Cihazın tamamı kulak kanalının içinde durur. Bunun için odyometrist kulak kanalınızın bir kalıbını alacaktır. İşitme cihazınız sizden alınan kalıbın şeklinde üretilir. Farklı birkaç şekli olabilmekle beraber kalıp alınarak yapılan cihazların en büyükleridir. Ama büyüklükteki bu hafif farkın da daha fazla teknolojinin sığabileceği anlamına geldiğini de unutmamak gerekir.

    Kanal içi (ITC): Kanal içi işitme cihazları kişinin kulak kanalına özel kalıp yapılan bir başka türdür. Diğer kulak içi cihazlardan daha küçük oldukları için güçleri daha azdır ve ileri derece kayıplar için yeterli değildir. Küçük boyutundan dolayı el ve el parmaklrını kullanmada güçlük çeken yaşlı kişiler için kullanımı zor olabilir.

    Komple kanal içi (CIC): Son derece küçük boyutu sayesinde kulak kanalının daha da içine yerleştirilerek kullanılır ve dışarıdan çok az görülür. Aşırı küçük boyutu bir avantaj olabilir ancak bu cihazı takıp çıkarmak için el beceriniz yerinde olmalıdır. Ayrıca ses şiddetini çoğu zaman manuel olarak ayarlayamayabilirsiniz.

    Hoparlör kanalda (RIE): Günümüzdeki yeni teknoloji ürünü, mikrofon ana gövdede, hoparlör kanalda kullanıcı memnuniyetini artırmaya yönelik uygulamaya verilen isimdir. İşitme kaybının yüksek olduğu durumlarda bile bu çeşit cihazlar dışarıdan zor fark edilir.

    Kulakta kaybolan (IIE): Son teknoloji ürünü olan en küçük ebatlı işitme cihazlarıdır. Hafif dereceli işitme kayıplarında kullanılır.

    Bu soruya başka bir soruyla karşılık verelim: Doktor uzmanlığının ve reçetesinin güvencesi olmadan internetten ilaç alır mıydınız? Kalp monitörü ya da solunum cihazı alıp kullanır mıydınız?

    İşitme cihazı tıbbi bir cihazdır ve bir işitme uzmanının kontrolü ve tavsiyesi olmadan kesinlikle alınmamalıdır.

    Her işitme cihazında farklı teknoloji ve özellikler kullanıldığı gibi, insanların ihtiyaçları da birbirinden farklıdır. İnternette yüzlerce seçenek içinden kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz işitme cihazını almanız, işitme uzmanının bilgi ve tecrübelerini göz ardı etmek demektir. İşitme cihazı sağlığınızı ve sosyal yaşantınızı ilgilendiren bir maddi yatırımdır. Yakınlarınızla yeniden kaynaşmak, kendi işinizi görebilmek için bu cihaza güveniyorsunuz. İşinizi şansa bırakmayın ve Duyumax’a uğrayın. Duyumax İşitme Merkezleri uzman kadrosu, teknolojik altyapısı ve hizmet kalitesi ile kişiye özel ve en doğru çözümü sunmak için yola çıkmıştır.

    Bilgisayar ya da cep telefonu almayı düşündüğünüzde internette ürünlerle ilgili neler yazıldığını okumak faydalı olabilir. Aynı şekilde işitme cihazlarıyla ilgili yorumları okumak istemeniz son derece doğaldır. Yalnız bununla ilgili şöyle bir sorun vardır: Yorumunu okuduğunuz cep telefonunuzu aldığınızda, o modele sahip herkesle gerçek anlamda aynı özellikleri ve teknolojiyi kullanırsınız. Yani başka birinin bir cep telefonuyla deneyimi, sizin o telefonla yaşayacağınız deneyimin gerçekten göstergesi olabilir.

    İşitme cihazlarında ise değerlendirilmesi gereken birçok değişken vardır. Öncelikle, herkesin işitme kaybı farklı olacağı için işitme cihazı deneyimi de kişiden kişiye değişecektir. İkincisi, başka biriyle aynı marka ve modeli kullansanız bile kişiye göre programlandıkları için yine aynı olmayacaktır. Üçüncü olarak, insanlar işitme cihazlarını aynı ortamlarda kullanmayabilir.

    İşitme cihazıyla deneyiminizin nasıl olacağını ancak siz, onu kullanınca öğrenebilirsiniz. Duyumax İşitme Merkezleri’nde ses uzmanlarının size farklı seçenekler sunarak sağlayabilecekleri faydaları açıklayacaklarına emin olabilirsiniz. Sonunda hangi işitme cihazının sizin için uygun olduğuna siz de bilinçli bir şekilde karar verebileceksiniz.

    İşitme cihazı kullanmak işitmenizi daha da kötüleştirmeyecek. İşitme kaybınız cihaz kullanmadan önce de vardı ve iyi duyabilseydiniz zaten buna ihtiyaç duymazdınız. Hayat kalitenizde önemli bir yükselme fark edeceğiniz için cihazınız olmadan dışarı çıkmak istemeyeceksiniz. İnsanlardan izole ve kopuk hissettiğiniz günlere dönmeyi neden isteyesiniz?

    İşitme cihazları, kullanıcısının kişisel ihtiyaçlarına ve işitme kaybına göre ayarlandığı için başkasının işitme cihazını kullanmak kesinlikle tavsiye edilmez.

    İşitme cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu, kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.

    İşitme cihazı kullanmaya başladığınızda bir alışma süreci olacaktır. Beyninizin tekrar iyi işitmeye alışması için birkaç gün gereklidir, bu kendi sesiniz için de geçerlidir. Bazı kullanıcılar bu süre içinde kendi seslerini söylemektedirler. Bu tamamen doğaldır ve birkaç gün içinde sona erecek bir durumdur. Eğer sesleri olduğundan daha farklı ve garip algılama durumu devam ederse, cihazınızın ayarları ile ilgili bir durum olabilir. Duyumax İşitme Merkezleri ses uzmanları böyle bir durumda size hizmet vermekten memnuniyet duyacaktır.

    Uzun süredir duyamadığınız sesleri işitme cihazı kullanmaya başladığınızda yeniden duyarsınız. Alışık olmadığınız bu sesler sizi başlarda rahatsız edebilir. Zamanla cihaza adaptasyon gerçekleşecektir, önemli olan sizin cihaz kullanmaya devam etmenizdir.

    İşitme cihazı için gerekli adaptasyon sürecini ele alacak olursak:

         1. ve 3. günler;

    İşitme cihazı ilk bir hafta sadece evde kullanılmalıdır. Cihaz rahat duyabilecek şekilde ayarlanmalı ve evde dolaşıp değişik sesler (gazete hışırtısı, hapşırma, öksürme, saat, telefon zili, vb.) dinlenmelidir. Kullanıcı kendini sinirli veya yorgun hissederse cihaz kapatılıp ara verebilir.

    Cihaz kullanıcısı yüksek sesle gazete veya kitap okuyup kendi sesini kontrol      etmelidir. Sadece tek kişi ile konuşup, konuşanın yüzüne bakarak ve sonra da bakmadan konuşulanı anlamaya çalışmalıdır. Başlangıçta konuşan kişinin yüzüne bakmak anlamayı kolaylaştırır.

         4. ve 7. günler;

    Evde günlük işler yaparken cihaz takılıp, değişik sesler dinlenmeli (kapı çarpması, su kaynaması, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, vb.) ve bu seslere alışılmaya çalışılmalıdır. TV’de haberler izlenmeye başlanmalıdır.

    İlk hafta sonunda cihaz kullanıcısı işitme cihazını günde en az 5 saat takabilir. 3-4 kişilik konuşma gruplarında cihazını kullanmaya başlayabilir.

    Cihaz kullanıcısı ayırt etmekte zorlandığı kelimelerin listesini çıkarabilir (örneğin Hastane-Postane, Taş-Yaş, Kuş-Koş, vb.). Bu listeyi bir yakınına okutup (ilk önce dudaklara bakarak daha sonra gözlerini kapatarak) sonra kendisi tekrar etmeli ve bu kelimeleri ayırt etme kabiliyetini arttırmaya çalışmalıdır.

    İkinci haftada cihaz tiyatro, sinema, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda kullanılabilir. Cihaz kullanıcısı kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bir kişiyle konuşmaya çalışmalıdır. Tüm sürecin sonunda işitme cihazı her zaman kullanılmalıdır.

    Gece yatarken, duş alırken, havuz veya denize girerken, sauna-hamam vb. nemli ortamlara girerken, abdest alırken, saç kurutma makinesi vb. aletler kullanırken, MR veya tomografi çektirirken, parfüm ve güneş kremi benzeri kozmetik ürünler kulaklara yakın bölgelere sürülürken işitme cihazı kulaktan çıkartılmalıdır.

    İşitme cihazınızın ıslık benzeri bir ses çıkarmasına “feedback” denir. Bu sinir bozucu sesin oluşmasında cihazın hoparlörü ve mikrofonu rol oynar. Cihazın hoparlöre geri verilmesidir. Bu durum daha çok kanal içi cihazlarda görülür.

    Araştırmacılar ve üreticiler bu soruna çözüm olarak feedback önleme teknolojileri geliştirmiştir. Bu sayede bu ses anında tespit edilip daha siz duymadan ortadan kaldırılır. Gelişmiş bir işitme cihazı kullanıp yine de bu sorunu yaşıyorsanız, cihazınız muhtemelen kulak kanalınıza iyi oturmuyordur. Bu durumda Duyumax İşitme Merkezleri’ne başvurup ses uzmanlarından cihazın daha iyi oturmasını sağlamasını isteyebilirsiniz.

    Saat pili kullanmanız işitme cihazınıza kalıcı zararlar verebilir. Satın aldığınız pilin işitme cihazı pili olduğuna ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Yedek piller serin, güneş görmeyen ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan piller nemlenebilir, bu yüzden pillerinizi buzdolabında saklamayınız.

    Cihazınıza uygun pilleri Duyumax İşitme Merkezleri’nde bulabilirsiniz.

    İşitme cihazı pilinin üzerindeki etiketi çıkardıktan ve bir süre bekledikten sonra pili cihaza takınız, bu sayede pilin ömrünü biraz da olsa uzatmış olursunuz. Gece yatarken pil kapağını açınız, böylece hem cihaz kapanır hem de pil temas noktalarında oluşabilecek oksitlenmeyi büyük ölçüde önlemiş olursunuz.

    Atık piller doğaya zarar verecek kimyasallar içerdiği için pillerinizi mutlaka yakınınızdaki pil atık kutularına atın ya da biriktirip Duyumax İşitme Merkezleri’ndeki atık pil kutularına atın. Piller yutulduğuna ciddi sağlık problemleri oluşabilir. Bu yüzden çocuklarınızdan, zihinsel engellilerden ve evcil hayvanlarınızdan uzak tutun, haplarınızla aynı yerde saklamayın. Çocuğunuzun işitme cihazının pil kilidini devamlı kapalı tutun ve pillerini siz değiştirin. Pillerinizi şarj etmeye çalışmayın ve ateşe atmayın. Biten pillerinizi cihazın içinde bırakmayın.

    İşitme kaybı olan kişilerin konuşma ayırt etme derecesi gürültülü ortamlarda çok düşüktür. İşitme cihazlarındaki dijital işlemciler çevre gürültüsünü bastırırken konuşma sesini ayırarak yükseltir. Yeni teknoloji ile artık gürültüde konuşmaları ayırt etmek bir sorun olmaktan çıkmıştır.

    Aradığınızı bulamadınız mı?

    O halde bizimle iletişime geçin, merak ettiklerinizi bize sorun.

    İLETİŞİM